leser bloggen min nå.
PELSDYRPRODUKSJON (vinnern)

PELSDYRPRODUKSJON

Onsdag forrige uke var jeg med Collegium Animalis (gruppe som tilhører skolen jeg går på, og som mange husdyrstudenter er med i) til Stjørdal for å høre på foredrag om pelsdyrproduksjon i Norge, og besøke en minkfarm. Veldig interessant siden jeg er veldig opptatt av dyr og dyrevelferd, og har hørt mye fælt om pelsdyrnæringa, og alt jeg har sett (bilder og film) har sett veldig ille ut. Utrolig interessant og få lære masse om det av de som faktisk driver med det, istedenfor å bare høre og se alt det som er negativt om det i media. Fikk et litt annet syn på det. Tenkte mye over det etter jeg var der, og skreiv det her:

Jeg er vel egentlig imot pelsdyrproduksjon (som folk flest). Mener at ville dyr ikke burde holdes i fangenskap bare for pelsen sin skyld, fordi vi idag har alle slags andre klær som vi kan varme oss med om vinteren. Og mye av dette pelsgreiene er bare mote, rike og gamle folk som kjøper pels fordi det er dyrt og eksklusivt. Så hvis pelsdyrproduksjonen i Norge hadde blitt lagt ned hadde jeg nok blitt glad, fordi det betyr færre dyr i fangenskap i Norge.

MEN det er mange mennesker i Norge som lever av dette, og som alltid har holdt på med det og som ikke kunne tenkt seg og holdt på med noe annet (akkurat som bønder som holder på med kuer, gris, sau, osv). Så hvis næringa hadde blitt lagt ned måtte i såfall alle disse menneskene fått masse hjelp og støtte til å begynne med noe nytt. Men hvorfor skal de egentlig ikke få lov til å holde på med pelsdyr? Når andre bønder holder på med eggproduksjon, kjøttproduksjon, melkeproduksjon, osv, hva er forskjellen? Har virkelig pelsdyra det noe verre enn alle disse andre husdyra våre? Nei, mener jeg.

Selvom de er ville dyr, så er de født i fangenskap, de vet ikke om noe annet, hvis et dyr stikker av, kommer det tilbake med en gang det er foring, for å få mat, og hvis den stikker av blir den redd, den føler seg ikke trygg. Men i buret sitt, i hula si, sammen med de andre minkene, der den er sikret og få mat og vann, der tror jeg minken føler seg trygg. Reven og minken er kanskje litt domestisert de også, mange av dem er rolige og de er veldig nysgjerrige og glade i mennesker (selvom ikke så mange kanskje liker å bli håndtert, men det er fordi de ikke er vandt til det, eiern har jo ikke tid til å gå og kose med hver eneste mink hver dag, samme kan det også være med kuer osv, finnes kuer også som er redde og ikke liker mennesker hvis de ikke er vandt til å bli håndtert.) Men hvis en mink eller rev hadde hatt mye menneskelig kontakt siden den var valp mener pelsdyrfolka at den hadde blitt nesten som en hund, veldig hengiven og rolig. Valpene kan de kose og leke med, snille som bare det.

Mange klager på pelsdyrnæringa, men egg, melk og kjøtt skal dem ha. Kuene, hønene osv har det jo ofte ikke noe bedre enn pelsdyra. En ku i båsfjøs som står bundet 10 måneder av året har det vel ikke så mye bedre enn en mink i et bur? Eller hva med hønene og kyllingene? De har mye mindre plass enn disse pelsdyra. Og blant de er det også mye mer dødelighet, skading, hakking, kannibalisme, osv, men egg og kylling skal folk spise hele tiden? Uansett hvor egga og kyllingen kommer fra, uansett hvordan disse hønene og kyllingene har levd, folk bryr seg ikke. Folk vet ikke hvordan virkeligheten er, folk tror bare på det media forteller dem. Og media forteller ikke om alle disse andre husdyrproduksjonene våre, det går mest i pelsdyrproduksjonen og derfor er det denne produksjonen som får mest hat og oppmerksomhet fra folk. Men mange kuer, griser, sauer, kyllinger og høner har det mye verre enn mange av pelsdyra (ofte når det gjelder hvordan de blir drept også). Og tenk på transporten alle disse andre dyra skal gjennom før de kommer til slakteriet. Nei, folk vet ikke så mye om dette, men det og slaktinga burde folk lese om.

Det er bare at dette med alle disse andre dyra hører vi ikke så mye om. Vi vil kanskje ikke høre om det. For kjøtt spiser de fleste, melk drikker de fleste, og egg spiser de fleste. Men pels er ikke like vanlig.. Og folk tenker jo sikkert at det er bedre å holde dyr i fangenskap og drepe dem for maten sin skyld enn det er for pelsen sin skyld. Men tror du dyret tenker det samme? Nei. Dyret aner vel ikke hva som vil skje med det når det er dødt. Så lenge dyret har det bra mens den lever er det vel egentlig det samme hva det blir brukt til når den dør?

Disse pelsdyrfolka mente at selvom mye av pelsen gikk til moteverdenen, til rike folk som skal vise hvor rike og moteriktige de er osv, var det også mye av det som gikk til steder i Russland osv, der hvor det er veldig kaldt, og der de faktisk bruker pelsen til og varme seg, fordi det er så kaldt. Og hva er egentlig galt i det? I forhold til og drepe et dyr for kjøtt? Det er vel egentlig det samme? Folk har gjort dette i ALLE år. Så de kan vel egentlig fortsette med det? selvom vi nå har mange andre klær som vi kan holde oss varme med? Mange mener i hvertfall dette.

Og all pelsen fra Norge blir solgt til andre land i hele verden, noe kommer selvfølgelig tilbake når det er ferdige produkter (som pelskåper osv), men mye blir i de andre landa. Pelsen fra Norge er kanskje den beste i verden, pga klimaet her i norge som gjør det til et perfekt land å drive pelsdyroppdrett i, dyra får her en perfekt vinterpels, som er av den beste. I tillegg har norge kanskje den beste dyrevelferden i verden når det gjelder pelsdyr (og selvfølgelig andre produksjonsdyr også), dette sa ihvertfall disse som holdt på med det. Men mest pga den bra pelskvaliteten er det selvfølgelig veldig mange som vil ha pelsen som er fra vårt land.

Hva hadde skjedd om Norge hadde lagt ned pelsdyrnæringa? Pelsen hadde vært like mye etterspurt, hvis ikke folk hadde fått tak i pels fra Norge lenger hadde de kanskje startet flere pelsdyrfarmer i andre land. Og selvom vi da har færre dyr i fangenskap her i norge, hjelper ikke det noe på verden. Det blir faktisk bare værre for dyra, fordi i de andre landa er jo dyrevelferden ofte mye verre enn her i Norge. Så burde vi egentlig legge ned pelsdyrnæringa, blir pels mindre ettertraktet av den grunn, eller vil det fortsatt være like ettertraktet sånn at de i andre land må starte nye pelsdyrfarmer for å ha tilgang til like mye pels som før? Pelsdyrproduksjonen i Norge er selvfølgelig ikke så stor da, siden Norge er et så lite land. Så kanskje det ikke hadde hatt noe å si for andre om pelsdyrnæringa her hadde blitt lagt ned. Men ganske mye av pelsen herfra går jo som sagt blant annet til Russland.. 

Som jeg sa i sta, så lenge et dyr har en god dyrevelferd, har det bra mens det lever, har det vel ikke så mye og si hva det blir brukt til når det er dødt. Det viktigste er at dyret har et godt liv. Så godt som mulig i fangenskap. At dyret føler seg trygt, har andre av samme art som den kan sosialisere seg med, være med, lage rangorden, leke, osv, har nok plass til å utføre naturlig atferd. Har en god soveplass. Får nok mat og vann. Er friskt, fritt for sykdommer, skader og smerter. Når et dyr er friskt, har andre å være sammen med, føler seg trygg, får nok mat og vann og har en god soveplass, ja, da tror jeg faktisk at dyret har det ganske bra. Selvom det lever på en pelsdyrfarm, eller er en ku i et løsdriftsfjøs, eller et hamster i et bur, osv.

Selvfølgelig har ville minker som lever ute i det fri (og som alltid har gjort det), de har det sikkert MYE bedre enn de i bur. men disse i bur er født i bur, og de kunne aldri vært ute i det fri alene (tror jeg?), akkurat sånn som de andre husdyra våre. Hva med en rotte som bor alene i et lite bur hele livet, tror du den har det bedre enn minker på pelsdyrfarmer? Det tror faktisk ikke jeg. De fleste dyr er flokkdyr, de trenger andre av samme art som de kan være sammen med. Det samme med kaniner, marsvin, og mange av de andre husdyra vi har hjemme. Det er veldig mange som ikke får bra nok stell, som ikke får vært ute av bura sine osv. Tror ikke de har det så veldig mye bedre enn pelsdyra, egentlig. Dyremishandling finnes overalt, i mange hjem, ikke bare i dyreproduksjon.

Folk burde ikke uttale seg for mye om det de ikke vet noe særlig om. Det vi ser i media er ikke alltid virkeligheten. Media dramatiserer, overdriver, de snakker bare om det som er fælt, og ikke om alt som er bra. Vi må ikke bare høre på media, vi må undersøke fakta, finne ut ting selv. Dra på en pelsdyrfarm, kikk og snakk med pelsdyreieren, før du uttaler deg og har så mange meninger om noe du egentlig ikke vet så mye om. 

MEN, det hadde nok vært bra om Norge hadde fjernet pelsdyrnæringen, for å vise at vi er et godt land som fokuserer stort på dyras velferd. Mange andre land har gjort det, og siden Norge liksom skal være det beste landet når det gjelder alt, burde da Norge også gjøre det. Når flere og flere land slutter med pelsdyrproduksjon blir det nok også sånn at færre og færre folk vil ha pels, når de skjønner at det er så ille at det blir ulovlig i flere land, håper og tror jeg det. Eller så burde kravene her bli enda strengere og bedre, som i Italia, hvor all mink nå skal ha klatregreiner og badebasseng på minimum 4 kvadratmeter! Det viktigste for minken er nemlig og bade og svømme, den vil nesten heller bade og svømme enn å spise mat leste jeg (selvom den selvfølgelig spiser så den ikke dør. Hehe). 

Har også lest nå, etter at jeg skrev dette at minken, den er jo selvfølgelig ikke et flokkdyr. Minken lever alene. Det visste jeg jo egentlig for når man ser bilder av vill mink er det jo oftest at man ser en mink alene på bilde. Så da blir det jo egentlig feil og holde så mange mink sammen i samme bur i pelsdyrproduksjonen.. 

Vet at mange av dere har sett fæle bilder som dyrebeskyttelsen og alle de der har tatt når de har vært på besøk hos pelsdyrfarmer. Bilder av syke dyr med stygge sår og skader. Men disse pelsdyrfolka kunne fortelle oss at det var veldig lite skader og sykdom hos pelsdyra i forhold til mange av de andre husdyra våre. Han ene kunne fortelle at i 2010 var det av over 700 000 mink bare 5000 som hadde hatt skader/sykdom, det vil si ca 0,7%. Grunnen til at jeg har skrevet mest om mink er selvfølgelig fordi det var minkfarm vi besøkte. De mest vanlige dyra i norsk pelsdyrproduksjon er mink, blårev og sølvrev. 


(sølvrev på pelsdyrfarm)

For noen dager siden var jeg inne på www.dyrevern.no og leste alt mulig om alle dyra i landet vårt. Anbefaler alle og gå inn og lese. Så dere faktisk lærer litt mer om alt det dere putter i dere hver dag (utenom dere som er vegetarianere selvføgelig). Jeg synes at folk burde tenke seg om og vite hva de faktisk støtter når de kjøper den og den maten. Det beste er økologisk! :) 

Kunne selvfølgelig skrivd mye mye mer om pelsdyrproduksjon og alt annet som har med dyra våre og gjøre. Men skal stoppe her jeg! Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits