leser bloggen min nå.
Viktig om katter! (vinnern)

Viktig om katter!

Jeg er en person som er sinnsykt glad i dyr. Og jeg er mest glad i katter og hunder. Aller mest katter faktisk, selvom jeg har bikkje. Og jeg kan sinnsykt mye om både katter og hunder, så hender jeg blir litt irritert når folk tror de kan noe de ikke kan. Haha. F.eks så blir jeg litt irritert hver gang folk tror at leveringsklar alder på kattunger er 8 eller 10 uker. Det er helt feil. Katter er ikke leveringsklare før de er MINST 12 uker faktisk. De kan selvfølgelig få et godt liv selvom de blir gitt bort for tidlig. Men helst skal de være hos moren sin til de er 12 uker. Mens på hunder er det 8 uker. Hunder og katter er helt forskjellige dyr. En annen ting jeg irriterer meg over er at folk ikke kastrerer/steriliserer kattene sine. Det er så sinnsykt mange hjemløse katter hvert år. Sykt mange katter som blir dumpa og ender opp hos dyrebeskyttelsen, og mange som blir født for så å bli avliva selvom de er helt friske. Det er ille synes jeg.

Dette er kopiert fra et innlegg på www.katteprat.no:

Kattunger skal ikke forlate kattemoren før de er 12 uker

1 mai 2008 kom en ny lov til Sverige:

SJVFS 2008:5 3 kap ? Särskilda bestämmelser för hållande av katt (inbäddad länk http://www.sjv.se/download/18.1c72e95711857a2245380004576/2008-005.pdf)

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.

Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

Tidligere var det vanlig at kattunger flyttet hjemmefra både ved 8 og 10 ukersalderen.

Hvorfor skal kattunger være med kattemoren frem til de er 12 uker?

I alderen mellom 8- 12 uker skjer en del av kattungenes sosiale utvikling og oppfostring. De lærer seg hvordan man oppfører seg i forhold til andre katter og hvordan man leser andre katters kroppspråk. Kattemoren lærer kattungene å slutte å die og i den prosessen lærer kattungene både å takle frustrasjon og avvising.

Under lek og slosskamper sammen med sin mamma og søsken blir de tolerante, lærer seg grenser og å ikke bite for hardt. Kattemoren bruker ofte bryte inn mellom kattungene om leken går over styr. Hun lærer dem også å bli renslige.

De fleste kattunger er modne til å flytte ved 12 ukers alderen, men man skal huske på at det er en minimumsalder og at en del kattunger kan behøve lengre tid. Å beholde dem lengre er ikke noe oppdrettere gjør for egen skyld, tvertimot- det koster penger- men det er for at kattungene skal bli trygge, friske og harmoniske kattunger.

Hvilke problemer risikerer katten å få om den flytter for tidlig?

Det er viktig å merke seg at det ikke er alle kattunger som får problemer om de taes for tidlig fra sin familie. At man kjenner til flere katter som har håndtert det bra er ikke noe argument for å la være å vente når det finnes en markant risiko for at katten kan få problemer. Enkelte problemer og forstyrninger kan være diffuse eller opptre senere i livet, og derfor være vanskelige å koble til kattens oppvekst.

Rundt 8-12 ukers alderen begynner imunforsvaret som kattungene får via morsmelken å avta, samtidig som de skal bygge opp ett eget forsvar mot sykdommer, ikke minste ved hjelp av vaksinen. Stress er ikke bra for immunforsvaret og å flytte, med det stress det innebærer, gjør at katten blir ekstra mottakelig for bakterier og sykdommer.

Stress, nytt miljø og ny diett kan lett gi kattunger problem med magen etterfølgende med diare.
Små kattunger er veldig sårbare for uttørking og mageproblem er i værste fall vanskellig å få bukt med. En eldre katt er tryggere og har ett bedre immunforsvar- dessuten er det viktig å gi kattungen den samme maten som tidligere- vertfall den første perioden. Alle forendringer skal gjøres gradvis og forsiktig med en ny infasing av det nye foret.

At kattungene spiser fast føde og går på do betyr ikke automatisk at den klarer seg uten familie. Katter er av naturen skeptiske til ny føde med sammen med familien får den mulighet å trygt bli prøve seg på å spise kattemat. De trenger også tid på seg slik at de i fred og ro kan etablere sine egne dovaner.

En katt som savner grunntryggheten kan senere i livet få problemer med med toalettvaner og begynne gjøre sine behov andre steder enn i doen, fordi den føler seg stresset. De kan også begynne å markere ved å kvesse klør på uønskette steder, bli engstelig for forandringer eller redd for fremmede mennesker. Det er heller ikke uvanlig at kattunger begynner å sutte eller tygge på ting, ett problem som kan følge med i voksen alder.

Katter som ikke får lære seg å håndtere nederlag og frustrasjon gjennom mammas avvenning kan senere i livet utvikle en aggresiv oppførsel. Ofte forstår vi mennesker ikke hvorfor denne endringen oppstår. De kan også leke for hardt og bite, fordi de ikke har fått lært seg grenser i leken med sin kattefamilie da de var små.
Brister i den sosiale utviklingen kan gjøre kattene sosialt inkompitente. Dette kan årsake problem om de får en kompis som den skal være sammen med. De forstår ganske enkelt ikke andre katters kroppspråk og kan ikke kommunisere med dem.
Myten om at katten er ett ensamdyr som liker seg best alene kan tenkes å komme av at man tidligere tok katter fra kattemoren ved 8 ukers alderen og at mange katter derfor ble sosialt handikappede. Katter er ikke flokkdyr heller, derimot er de sosiale dyr som vanligvis trives bra sammen og som stimuleres av å leve med en kompis.

Dårlige argumenter for at katter skal selges for tidlig

Kattemammaen er aggressiv og støter bort kattungene, dessuten går kattungene allerede på do og de spiser vanlig mat.

Dette er en naturlig del av kattungers utvikling og ingen grunn for å skille den fra sin familie.

Jeg vil ha kattungen så tidlig som mulig for at den skal bli ekstra avhengig av meg

En yngre katt knytter seg ikke bedre til sin eier enn en eldre katt gjør. En eldre katt er trygg, nysgjerrig og selvstendig og har bedre forutsetninger for å skape ett sunt forhold til sin eier. Dessuten kan man se hvor utrolig nært hittekatter/omplasseringskatter kommer sine eiere, tross i at de ofte er eldre og godt voksne katter når de finner nye hjem.

Alle mine katter har vært 8 uker når de har kommet til meg og det har ikke vært noe problem.

For det første utsetter man katten for en høyere risk for at den skal få problemer om den flytter hjemmefra når den er for ung. For det andre så kan det være vanskelig å se disse probleme om man ikke har noe å sammenligne med. Man kan sammenligne med at ett menneske på 13 år ikke er moden for å flytte hjemmefra enda, men kan alikevell klare seg ganske bra.

Hundekvalper flytter ved 8 ukersalderen, hvorfor kan da ikke kattunger gjøre det samme?

Katter og hunder er ulike arter, utvikles ulikt og har ulike behov.

Det er viktig at kattekjøpere setter krav til "oppdretteren" at kattungen skal bo med sin kattefamilie til den er 12 uker. Henvise evnt til svensk (og også dansk lov) lov og ikke la deg presse ved trusler om avvliving eller salg til andre kjøpere.

Tenk på hvilken oppfostring du vil støtte. En seriøs selger ikke kattunger før de er 12 uker, og dessuten bør kattungen veie minst 1 kilo.

Uansett hvor søt en kattunge en er, så fortjener den også en så bra start i livet som mulig. Det tjener ALLE på.

Man kjøper en kattunge, men skal leve med en katt i 15-20 år.

Artikkelen er skrevet av Lova Torstensson, kattstatus.se og er utlånt til Kattens SOS gjennom vårt sammarbeide med svenske Kattstatus.se.

Artikkelen er oversatt til norsk av Janne Helen Lorentzsen, Kattens SOS. http://www.kattenssos.no/12uker.html


Dette er også kopiert fra www.katteprat.no:

For mange katter? Har du tatt ansvar og kastrert katten din?

Det finnes alt for mange hjemløse katter i Norge. Hjemløse katter sliter vondt, spesielt på vinterstid. Menneskeskapte årsaker gjør at de lider en langsom og pinefull død av sult, kulde og sykdommer. Det finnes ikke villkatter i Norge, bare hjemløse katter som en gang var noens kjæledyr og deres avkom.
Som ansvarsfull katteeier kan du være med på å senke antallet hjemløse katter med å kastrere katten din. Både hunn- og hannkatten din bør kastreres.

En kjønnsmoden ukastrert hunnkatt og en ukastrert hannkatt vil, hvis de får gå fritt ute, produsere gjennomsnittlig 12 unger i løpet av et år. Året etter vil disse 14 kattene kunne produsere 84 kattunger. Innen 10 år ville man kunne ende opp med over 89 millioner katter. Dette skjer ikke i virkeligheten, men det illustrerer hvilken enorm formeringsevne katter har.

I tillegg til å redusere katters hjemløshet er det mange flere fordeler med å kastrere katten sin. Ukastrerte katter er ofte stressede med en konstant jakt etter det motsatte kjønn og de kan ofte vise uønsket atferd. De urin- markerer territoriet sitt og rømmer gjerne i jakten etter partnere. De fleste katter som har løpetid skriker også høyt og ustanselig, noe som for eksempel kan være irriterende for naboer. Som ansvarlig katteeier har man ett ansvar også for folk i nabolaget, og ved å kastrere katten din tar du også hensyn til dem. 
Kastrerte katter er mindre i kontakt med andre katter og dermed mindre utsatt for smittsomme sykdommer. Katten blir dessuten roligere, den slåss mindre og holder seg mye mer hjemme enn de ukastrerte. En kastrert katt er en fornøyd katt.
Kastrering av hunnkatter reduserer dessuten risikoen for jursvulster, samt at faren for livmorbetennelse elimineres.

Noen synes det er dyrt med kastrering, men dette er noe må man ta i betraktning før man påtar seg ansvaret med å være dyreeier. Har man ikke råd til en kastrering bør man heller vente til man vet at man har råd til det slik at man kan gi katten det livet de faktisk fortjener. Det fødes faktisk ca 60.000 katter hvert år i Norge. Kun 20.000 av disse får seg ett hjem. Hva tror du skjer med resten?

Med å kastrere katten din er du i tillegg med på å øke kattens status; det blir mindre katter i Norge og dermed vanskeligere å få tak i en katt- dette vil igjen gjøre katter mer eksklusive.

Vær en ansvarsfull katteeier du også - Kastrer katten din.


Hvis dere vil lese mer om kastrering og kattunger og sånt så er det bare til å søke på google, finnes sykt mye om det! ;)
Bare sjekk her f.eks: http://www.google.no/#hl=no&source=hp&q=kastrering+katt&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=25989980f2ce2441 


Soleil og Samson <3

5 kommentarer

Liss-Mari Stensland

27.apr.2010 kl.09:58

Jeg liker ikke katter, men det er fordi jeg ikke tåler de da :p Men jeg elsker hunder da :-)

Lisa Haukås

27.apr.2010 kl.10:02

Naboen på landet tok imot en villkatt på hytta en sommer, og den fikk kattunger, og året etter kastrerte de henne :)

Nicklas Iversen

27.apr.2010 kl.12:55

Godt skrevet!

Ine Andrea

27.apr.2010 kl.13:43

Godt skrevet! Den ene katten vi har nå fikk vi da hun var kun nesten ni uker gammel - alt for tidelig etter min mening, men de som eide de først var allergikere og måtte ha ungene ut av huset. Dette fikk vi ikke vite om før vi kom for å hente katten, vi trodde de var 12 uker gamle. Jeg syns det er innmari trist ¨å se folk som gir bort kattunger som er så små! Merker det godt på vår katt, somnå er 5 måneder gammel. Hun sutter på genseren vår når hun ligger i armkroken, og elsker å sutte på teppet mitt. Jeg tror nesten hun tror at hun dier.. Hun er ganske uttrygg på mennesker (unntatt oss i familien), og dette har nok også noe med det å gjøre.

Om vi ender opp med et kattungekull en gang, så skal de i allefall være minst 12 uker før de gies vekk, noe annet er helt uaktuelt.

tina

29.apr.2010 kl.10:22

Veldig bra innlegg! :D

Men, hvorfor sa Iris du skulle sende den til meg? xD

Skriv en ny kommentar

hits